107 ученици участват в Националната конференция по гражданско образование в Добрич

22:32, 07 апр 17 25 703 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Третото издание на конференцията по гражданско образование „Семейство-училище-общество" бе открита от кмета на Добрич Йордан Йорданов и директора на училището по изкуства СУ „Св. Кл. Охридски” Маргарита Манева.

Конференцията се провежда за трета поредна година, като от 2016 г. е национална. „Целта на форума е да покаже как гражданското образование в училище формира гражданско знание, навици и добродетели, как младите хора са готови да участват в социални дейности за благото на обществото, как преподавателите по различните предмети интегрират в учебните програми фундаментални идеи и дейности така, че младите хора да бъдат ефективни и отговорни граждани”, посочи Маргарита Манева. И добави, че основните фактори за гражданско образование изграждат пряко гражданския облик на учениците, а именно семейството, училището и обществото около нас.

„Училището по изкуства „Св. Кл. Охридски” се гордее да е домакин на този форум, който развива идеята за общност и гражданско поведение. Щастливи сме и от огромния интерес и активност”, каза тя.

 „Самият факт, че този форум съществува, означава, че училищната общност е осъзнала нуждата да възпитава критичното мислене у учениците. Ние – Вашите преподаватели и ръководители, сме горди, че възпитаваме у Вас гражданската позиция”, заяви Маргарита Манева. По думите й, конференцията даде негласна подкрепа на всички ученици да изразяват своето собствено мнение, но и да поемат отговорност за своите действия.

„Моят апел към всички млади хора е да създават своите групи, своите общества, да членуват в тях, бъдете активни и постигайте своите цели, заедно с тези общества. Град Добрич нямаше да е това без младите хора, без хората, които искат да се развиват и в същото време изразходват енергия, за да го има нашият град, нашата държава”, каза кметът Йордан Йорданов. И пожела „Бъдете на първо място личности , и на второ място част от своята група”.

Кандидатстващите работи тази година са били 250 от 47 населени места.  Допуснатите за участие са 107 от 20 населени места. В състезателната част участват есета, приказки, презентации, рисунки, драматизации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама