Нов председател ще избира днес читалището в Добрич

08:45, 08 апр 17 25 993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Извънредно изборно събрание на народно читалище „Йордан Йовков – 1870” е насрочено за 10,30 часа днес в зала „Зорница”. Дневният му ред предвижда избор на ново настоятелство и на председател, съобщи за Topnovini.bg Божанка Вуцова – член на настоятелството на културно-просветния институт.

Изборът на нов председател се налага, след като в края на септември миналата година Юлия Стаматова бе отстранена с  определение на Окръжния съд в Добрич заради разследване срещу нея за престъпление по служба.  

Преди повече от месец е имало насрочено редовно отчетно и изборно събрание на читалището, но то се е провалило поради липса на кворум. Членовете на общото събрание са над  170, а, за да има кворум, е нужно да присъстват половината от тях, плюс един.  

„Независимо, че няма председател, читалището функционира нормално. Всички школи работят. Организира се и лятната занималня. Настоятелството се събира, вземат се решения”, посочи Вуцова. Затруднението идва от това, че, за да  бъде издадена заповед, тя трябва да е подписана от шестимата членове на настоятелството, което налага те да се събират не два-три пъти в годината, а два-три пъти в седмица, обясни тя.

Членове на настоятелството на НЧ „Йордан Йовков – 1870”, след отстраняването на Юлия Стаматова, са Божанка Вуцова, Драгомил Георгиев, Елена Юрченко,Анатоли Тодоров,Съби Колев и Иван Милев.

В понеделник – 10 април, предстои да се вземе решение и да бъде назначен нов секретар на читалището. След напускането на предишния секретар, длъжността е изпълнявана временно. Проведен е конкурс по документи, избран е нов секретар, но все още не е назначен. Предвижда се това да направи в понеделник – 10 април, от настоятелство . „Много е трудно. Няма желаещи, а ние искаме да бъде човек, който няма да се откаже след 2-3 месеца”, коментира Вуцова.

Неотдавна Окръжната прокуратура предаде на съд бившия председател на читалището Юлия Стаматова с обвинение за причинените значителни вреди за читалището в размер на 611 885,95 лева, като с действията си е набавила имотна облага на две добрички фирми – „Карина 90“ ООД и „Сейфтибилд“ ЕООД, свързана с братята Ивелин и Димитър Иванови, с прякор Котараците, известни в Добрич с участието си в групировката СИК.

Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич, от 10-годишната  престъпна дейност на подсъдимата председателка са причинени и вреди от неимуществен характер – уронен престиж на читалището.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама