Фотоизложба и кръгла маса за деня на ромите в Добрич

11:03, 08 апр 17 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международния ден на ромите ще бъде отбелязан днес в Добрич с поредица прояви. От 13 часа в Младежкия център ще бъдат представени есета на тема „25 години от официалното приемане на 8 април за Международен ден на ромите“ и ще се  открие фотоизложба „Ромите-минало, настояще и бъдеще“. Кръгла маса на тема „25 години от официалното приемане на 8 април за Международен ден на ромите, жертви на Холокоста, от ООН и ЕС – какво се промени“ е с начален час 13,30 ч.

По-късно – от 14,45 ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Васил Левски. От 16.00 ч. в Младежкия център ще започне концерт с участието на любителски състави при Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“ – Добрич.

Международният ден на ромите се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион“. През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на правителството на Индия. Тогава е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама