Обичая "кумичене" изпълниха млади лазарки в Каварна

15:33, 08 апр 17 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В крайморския град Каварна се проведе традиционното общоградско честване на празниците Лазаровден и Цветница. На площада пред храм „Свето Успение Богородично” отец Василий отслужи тържествена молитва по случай празника.

Кметът на Общината Нина Ставрева поздрави жителите и гостите на града с думите: “На прага сме на едни от  най-светлите християнски празници - Лазаровден и Цветница. Това са дни, в които си спомняме ценностите, връщаме се към вярата си, ставаме по-добри  един към друг.

 

Пожелавам ви  да бъдете здрави, вие и вашите семейства, да почитаме добродетелите, , да бъдем по-добри и да вярваме в по-доброто бъдеще! Лазаровден е традиция,  връщане към изначалното. Нека по-често спазваме обичаите и да отправяме поглед към основите на българския народ, които са ни запазили единни и до днес! Нека със зараждането на пролетта у всички вас се засили чувството за щастие, бодрост и копнеж към усъвършенстване!

На всички именници искам да честитя и пожелая да  бъдат винаги усмихнати, да  даряват и получават радост“.

В програмата, посветена на този ден, участие взеха фолклорна формация „Шарено коланче”, детски фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне” и деца от детска градина „Здравец“.

 

Честванията за Лазаровден и Цветница продължиха на старата чешма до реставрираната средновековна баня „Хамам” с обичая "кумичене", в който млади лазарки хвърлят върбови венци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама