На Цветница два концерта на площада на Добрич

07:00, 09 апр 17 25 846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На днешния голям християнски празник Цветница Община Добрич организира два концерта на площад „Свобода”.

От 10.00 ч. там ще започне празничен концерт на Духовия оркестър с диригент Стоян Монов.

11.00 ч. е началният час на концерт „Цветница“. В него ще участват клуб за народни танци „Жетвари“ с ръководител и хореограф Мая Бърдарова, ансамбъл за изворен фолклор „Добруджа“ с ръководител и хореограф Мая Тончева, клуб за народни танци „Пъстър Хоровод“ с ръководители и хореографи Александър Александров и Юрий Митев и фолклорен танцов клуб „Хорце“ с ръководител и хореограф Севдалина Атанасова.

На Цветница по време на утренята се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците.

Клонки държим в ръце по време на цялата Литургия и така показваме, че и ние, както древните жители на Йерусалим, посрещаме Иисус Христос като Цар и Спасител.

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама