Започна парадът на лалетата в Балчик

19:06, 10 апр 17 25 1239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За поредна година красотата на лалетата властва в Университетската ботаническа градина в Балчик. В парада на лалетата тази година могат да се видят 132 сорта лалета, наричани още Пролетния император. От тях 33 са но­ви­те ви­до­ве, до­с­та­ве­ни от Хо­лан­дия, По­л­ша, Че­хия. 

Пър­ви­те 20 сор­та ве­че са цъ­ф­на­ли, обя­с­ни ръ­ко­во­ди­те­лят на гра­ди­на­та Ва­ля Ма­ш­ка­ро­ва. Студената зима е задържала развитието на луковиците. В резултат на това се е сближило времето за цъфтеж на ран­ни­те и къ­с­ни­те ви­до­ве. Най-масов се очаква да бъде цъ­ф­тежът по Ве­ли­к­ден.

Тази година ра­бо­т­ни­ци­те в Ботаническата градина са за­са­ди­ли над 35 хи­ля­ди лу­ко­ви­ци лалета. За кра­со­та­та на г­ра­ди­ната до­при­на­сят и дру­гите ви­до­ве цве­тя -  има 17 но­ви сор­та на­р­ци­си, 12 но­ви сор­та зюм­бю­ли. За­са­де­ни са об­що над 10 хи­ля­ди лу­ко­ви­ч­ни ра­с­те­ния, ко­и­то об­ра­­зу­ват раз­но­о­б­ра­з­ни фор­ми.

Та­зи го­ди­на ат­ра­к­ция в парада ще са ли­ли­е­ц­ве­т­ни­те ла­ле­та - сор­то­ве­те Firework в жъл­то и  чер­ве­но, Marilyn в бя­ло и чер­ве­но в пар­те­ри­те на гра­ди­на “Раз­са­д­ни­ка”, White Triumphator, Maytime, Ballerina, West Point във фи­гу­ри­те на ви­ла “Принц Ни­ко­лай”, съ­че­та­ни с ре­с­ни­че­с­ти и бо­жу­ро­ви­д­ни ла­ле­та, обяснява гла­в­ни­ят спе­ци­а­лист “Гра­дин­с­ко и пар­ко­во из­ку­с­т­во” Ва­ня Ра­де­ва.

Из­к­лю­чи­тел­но ат­ра­к­ти­в­ни­те бо­жу­ро­ви­д­ни ла­ле­та и та­зи го­ди­на ще ра­д­ват го­с­ти­те с два но­ви сор­та - Monte Carlo - аро­ма­т­но ки­че­с­то жъл­то ла­ле с височина 20-30 см, Carnaval de Nice - къ­с­ноцъ­ф­тя­що ла­ле от гру­па­та на бо­жу­ро­ви­д­ни­те (Double Late). Цве­то­ве­те са мно­го ед­ри с лъ­с­ка­ви бе­ли вен­че­ли­с­т­че­та, ук­ра­се­ни с але­но чер­ве­ни иви­ци. Но­си­тел на ня­кол­ко пре­с­ти­ж­ни на­г­ра­ди, ед­на от Крал­с­ко­то гра­ди­нар­с­ко об­ще­с­т­во през 1999 г. Друга атракция ще бъде Caribbean Parrot - не­о­би­чай­но па­па­га­ло­во ла­ле от гру­па­та на Па­па­га­ло­ви­те ла­ле­та е сред най-но­ви­те сор­то­ве в Гра­ди­на­та. Раз­по­ло­же­но в гра­ди­на “Раз­са­д­ни­ка” в цве­т­на фи­гу­ра с дру­ги па­па­га­ло­ви ла­ле­та. Пе­ре­с­ти жъл­ти вен­че­ли­с­т­че­та, вся­ко с ог­нен оран­же­во-чер­вен кант, при­в­ли­ча вни­ма­ни­е­то с цве­то­ве си.

Парадът на лалетата ще радват посетителите на Ботаническата градина до края на ап­рил - на­ча­ло­то на май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама