Проект сбъдва мечтите на хора с увреждания от Община Добричка да видят морето

19:31, 11 апр 17 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Център за почасови услуги заработи в община Добричка по проект, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Той предлага разнообразие от дейности и вече успя да сбъдне мечтата на хора в инвалидни колички да видят морето.

"Моят син Златин, който е на 28 години, много искаше да се разходи по брега и за него беше голяма радост да посети архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик", разказа майката на младежа Величка Кирова от село Славеево при представянето на центъра за услуги, който вече разполага със специализирано превозно средство.
Скоро ще поканим хора с увреждания и самотни възрастни и на пикник сред природата, те ще могат да посетят и театрални постановки, ще ги заведем и на други културни събития, съобщи ръководителят на проекта Даниела Тодорова.

Проектът“Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността и в домашна среда в Община Добричка” бе представен на пресконференция днес. На нея присъстваха зам.-кметът на Общината Иван Иванов, Даниела Тодорова – ръководител на проекта, Добринка Петрова – координатор, и други.

Проектът се осъществява чрез процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Независим живот" по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Общата стойност е 499 656,37 лева, размерът на европейското съфинансиране е 424 707,91 лева /85%/, размерът на националното съфинансиране е  74 948,46 лева/15%/. Периодът на изпълнение е от 14 юни 2016 г. до 14 февруари 2018 година, а периодът на предоставяне на услугата е 18 месеца.

Даниела Тодорова посочи, че целта на проекта е  подобряване качеството на живот на лица в неравностойно положение в Община Добричка. До момента по проекта са обгрижени общо 89 лица, от които и 7 деца. В зависимост от индивидуалния план и след подаване на заявка до Центъра в периода 18 месеца на всеки потребител ще бъдат предоставяни различни почасови услуги. Те могат да се възползват от услуги за лична помощ като поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, помощ при вземане на лекарства, предписани от лекар, помощ при извършване на рехабилитационни или други специализирани услуги, в дома на потребителя, и др. Друга възможност са услугите за комунално-битови дейности, здравни услуги, такива, които са в подкрепа на социалното включване на потребителите. Така те ще могат да бъдат придружавани при посещения на кино, театър, изложби, концерти и др. По една от дейностите е закупено специализираното транспортно средство, което е ново и оборудвано да транспортира хора с увреждания. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама