Преди Великден козунаците в Добрич са на цени от 2 до 10 лева

19:15, 12 апр 17 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на Великден в търговската мрежа в Добрич могат да се намерят 600-грамови козунаци на цена от 3 до 5-6 лв., а има и козунак от 500 гр за 2.50 лв., но без никакъв пълнеж. За по-претенциозните клиенти се предлагат и луксозни за по 8-10 лева. 

Цените са на нивото на миналата година, обясни Тошко Няголов - председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. По-голяма част от производителите са заредили отрано с необходимите продукти. Цената на козунаците е 4-5 лева за килограм. Толкова струва масовият козунак с локум и сушени плодове. 
Традиционно има и производители от вътрешността на страната, които са в сивия сектор и правят дъмпинг със сладък хляб на цени от 2-3 лева. В региона няма инвазия на козунаци от Румъния, както в други крайгранични райони, обясни той. 

На пазара има и луксозни козунаци с много екстри и луксозни опаковки, чиято цена стига до 10 лева.  Няголов е уверен, че ще бъдат задоволени интересите на всички клиенти. 
Собственикът на бутиковата пекарна Радослав Райков споделя, че вече трета година той предлага само един вид козунак, който прави по стара рецепта.  В хлебопекарната си той предлага 600 гр козунак на цена от 8 лв., като в него има локум, стафиди, орехи и шоколад. Отгоре всяко едно изделие преди изпичане е намазано с мед и поръсено със захаросан кокос. 
По думите му, това, по което можем да познаем качествения козунак, е неговата тежест. "Когато тестото за козунак е замесено с естествени суровини, то е тежко и не бухва толкова много, колкото направеното с подобрители. Такъв козунак е по-тежък, а и като се натисне, не се вдига обратно като гъба", пояснява още производителят. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама