Над 100 ученици от цялата страна участваха в конференция „Семейство – училище – общество”

19:21, 12 апр 17 25 771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Домакин на Ученическата конференция по гражданско образование „Семейство – училище – общество” бе СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич.

Форумът се провежда за трета поредна година под това заглавие, с малката разлика, че от миналата година конференцията се разрастна в национална.

 

„Целта на този форум е да покаже как гражданското образование в училище формира гражданско знание, навици и добродетели. Как младите хора са готови да участват в социални дейности за благото на обществото. Как преподавателите по различни предмети интегрират в учебните програми фундаментални идеи и дейности, така че младите хора да бъдат ефективни и отговорни граждани“, сподели директорът на училището Маргарита Манева.

„Факторите за гражданско образование са от различно естество, но основните, които изграждат пряко гражданския облик на ученика, са семейството, училището и обществото около нас. Това е и мотото на този форум“, почерта тя.

Конференцията бе тържествено открита с концерт, чрез който ученици от училището по изкуствата поздравиха всички гости и участници.

 

„Ние се гордеем да бъдем домакин на този форум, който развива идеята за общност и гражданско поведение. Щастливи сме и от огромния интерес и активност. Кандидатстващите работи за участие в  това издание на конференцията бяха 250 от 45 населени места, като допуснатите до представяне са 107 от 20 населени места, разделени в три възрастови групи. В състезателната част участваха есета, приказки, презентации, рисунки, драматизации.

Това, че интересът към такъв тип форум е от толкова места, ясно показва, че училищната общност е узряла за идеята да развива критичното мислене по интересен начин, който да накара учениците да се чувстват съпричастни към случващото се в нашето ежедневие и в света. Конференцията негласно подкрепя младите хора, мотивирайки ги да развиват доброволческа и гражданска активност. Гражданското  учение ни учи какво трябва да знаем и правим, за да станем добри и полезни граждани“, посочи Манева.

 

Творбите на учениците от първа и втора група бяха оценявани от жури в състав: Светлана Василева – старши експерт в РУО, Весела Панчева – директор на СУ „Димитър Талев“, и Сабина Дукова – управител на в. „Нова добруджанска трибуна“, а от трета група – проф. Димитрина Каменова – директор на Департамента за модерни обучителни методи към ВУМ, двама представители на шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ – проф. Веселин Великов и проф. Николай Кулишев, доц. Светлана Бояджиева от Висше училище по мениджмънт и журналиста от в. „Нова добруджанска трибуна“ Димитър Дуков.

По време на конференцията с всички участници се проведоха и други инициативи на открито. Те писаха послания в двора на училището, хванаха се на хоро, посадиха дърво.

Конференцията завърши с щедри награди за отличените.

Форумът се осъществи със съдействието на Община – гр. Добрич, Регионално управление по образование – Добрич, Общински младежки център ”Захари Стоянов”  и средно училище „Св. Климент Охридски”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама