Симулативен процес, викторина и дебат за Деня на отворените врати в съда в Добрич

07:00, 13 апр 17 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Симулативен наказателен процес, викторина и дебат са част от планираните прояви за 20 април, когато в Съдебната палата на Добрич ще се проведе Ден на отворените врати, съобщиха от съда.

Инициативата е посветена на Деня на българската Конституция -16 април и има за цел да насочи вниманието на обществото към съдебната власт, както и да повиши правните познания на гражданите.

Денят на отворени врати в Окръжния съд ще бъде открит официално в 10.00 часа в зала №8 от председателя на институцията Галатея Хаджиева. Веднага след това, на същото място, ще започне междуучилищен дебат, в който ще се включат 4 отбора. Участниците в дебата са излъчени след състезание за решаване на правни казуси, проведено в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. В първата част на дебата младежите ще спорят дали прикриването на престъпление може да бъде морално оправдано, а също дали има нужда от връщане на Крумовите закони. Финалът на дебата ще се състои от 11.30 часа, когато отборите - финалисти ще изложат тезите си  по тема, зададена им на място от жури, което ще бъде оглавявано от съдия Петър Монев - зам.-председател на Окръжния съд и ръководител на Наказателното отделение.

Междувременно пред гостите в Съдебната палата ще бъдат прочетени трите най-добри творби  от конкурса за ученическо есе на тема „Свободата на личността - право и морал“. Награждаването на авторите на есетата и на победителите в ученическия дебат е насрочено за 12.00 часа.

Инициативите в Районния съд ще бъдат открити от председателя на институцията Анна Великова в 11.20 часа в Обучителния център на Съдебната палата, където от 11.30 до 12.30 часа ще се проведе викторина на правна тематика с участието на ученици от 4 училища в Добрич. Викторината е организирана от държавен съдебен изпълнител и съдия по вписванията. Жури от трима съдии ще оцени представянето на отборите според изчерпателността на отговорите им по изтеглени на случаен принцип въпроси.

Симулативният процес е насрочен за 12.50 часа във 2-ра зала на Районен съд - Добрич. Ученици от СУ "Св. Климент Охридски" ще пресъздадат съдебно производство по наказателно дело за престъпление от общ характер - грабеж. По покана на Районен съд - Добрич в Съдебната палата ще гостуват и четвъртокласници от СУ „Св. Климент Охридски“, които ще имат възможност да разгледат съдебна зала и да присъстват на беседа за съдебната система в България.

Младежите, включени в проявите за Деня на отворените врати, са възпитаници на 4 училища в Добрич -  ПМГ "Иван Вазов", ЕГ "Гео Милев", СУ "Климент Охридски" и ФСГ "Васил Левски", които тази година участват в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Денят на отворени врати се организира от Окръжния и Районния съд в Добрич. Двете институции канят жителите на града да посетят Съдебната палата от 10.00 до 16.00 часа. Всеки желаещ може да присъства на организираните в палатата прояви.  След предварителна заявка в сградата ще бъде организиран  и информационен тур. Хората, които искат да разгледат съдебните зали и деловодства и да се запознаят с организацията на работа в съда , могат да заявят желанието си до 18 април на телефон  058 602 599. Началото на обиколката ще започне в 10.00 часа от Информационния център, който се намира на първия етаж в сградата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама