Дебат „Готово ли е българското училище за децата с увреждания?“ ще се проведе в Добрич

07:00, 14 апр 17 25 685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дебат на тема „Готово ли е българското училище да приеме децата  с увреждания?“ организират фондация „Лумос” и Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с подкрепата на Община Добрич.

Събитието ще се проведе на 19 април 2017 година от 18.00 часа в Общински младежки център "Захари Стоянов".

Участници в дебата ще са 8 ученици от 10 клас на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, разпределени в два отбора по 3 души, водещ и следящ за времето.

Децата бяха подготвени от Мария Няголова, психолог и треньор по водене на дебати с многогодишен опит. В процеса на работа те бяха консултирани и от професионалисти по приобщаващо образование – Енеида Ненова - директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, и Кристина Фотева - старши експерт  в Регионално управление на  образованието

На дебата ще присъстват граждани, родители, ученици, професионалсти. Единият отбор – утвърждаващият, ще защитава тезата, че българското училище има необходимите ресурси и подготовка да приема и да осигури подходяща среда на децата с увреждания. Опонентите им ще търсят слабите места в аргументацията, ще оборват твърдения и доказателства, както и ще представят отрицаващата теза – че училището все още не е готово да осигури всички условия за децата със специални потребности. Позицията, която ще защитава всеки един от говорителите, е избрана чрез жребий.  Целта на дискусията е да направи анализ на съществуващата ситуация  и назовавайки основните препятствия, да се обсъдят алтернативите и ресурсите за справяне.

Дебатът е част от усилията на Лумос да постави на дневен ред въпроса за образованието на децата с увреждания, които живеят в семейства и Центровете за настаняване от семеен тип на територията на област Добрич. Ние вярваме, че независимо от увреждането си всяко дете може да участва в занимания, които го развиват и най-добрия начин това да става е заедно с връстниците му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама