След намеса на прокуратурата променят наредба за детските градини в Добрич

16:54, 15 апр 17 25 677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Промени в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата от предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията в Добрич предстои да разгледа Общинският съвет. Документът бе приет през ноември миналата година след влизането в сила на Новия закон за предучилищното и училищното образование. Към наредбата бяха разработени и въведени правила за електронен прием, посочват от общинската администрация.

Окръжната прокуратура обаче е атакувала някои от текстовете на документа и е образувано административно дело. В протеста на обвинението се твърди, че част от текстовете в наредбата са незаконосъобразни и противоречат на императивни законови разпоредби, поради което се предлага същите да бъдат отменени.

В тази връзка администрацията на Община Добрич предлага промени в наредбата.

Отменя се текст, според който предимство при класиране за детска градина имат децата, чийто родител работи в общинско учебно заведение на територията на общината.

За преместването на дете от една в друга детска градина в общината на територията на Община град Добрич вече няма да се изисква задължително да са платени дължимите такси. Според новия текст, децата могат да бъдат премествани след подаване на заявление за прием от родителите до детската градина. Като основание за отписване отпада неплащането в срок на таксата за ползване на детска градина за два последователни месеца. Ще има текст, според който, децата се отписват и при отсъствия, повече от регламентираните в правилниците за дейността на детските градини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама