Носят Благодатния огън в Добрич от Румъния

18:19, 15 апр 17 / Култура 25 633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благодатният огън ще бъде донесен в Добрич тази вечер от Румъния, съобщи за Topnovini.bg архиерейският наместник иконом Иван Дойчев. Днес в разговор с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан е уточнено, че от Варна ще бъде изпратен джип, който да донесе Благодатния огън от Гюргево в Румъния. Предвижда се свещеният огън да пристигне към 20,30 часа в Гюргево, а към 22,30 – 23 часа - във Варна, откъдето да се вземе и донесе до Добрич до 24 часа. 

Ако все пак не бъде донесен навреме в Добрич, има резервен вариант – в полунощ да се изнесе старият Благодатен огън, който все още гори в кандило в храм „Свети Георги”, а новият да бъде изнесен утре, когато започне службата. 

Тази вечер в 23,30 часа започва Възкресна служба, която е със специално песнопение, хваление към Бога за възкресението на Господ Иисус Христос. 

В 23,45 часа пред олтара ще бъде запален Благодатният огън – независимо дали старият или новия, за да може в 24 часа пред храма да се възвести Христовото Възкресение. Точно в полунощ свещениците ще поздравят с „Христос воскресе” събралите се пред храма богомолци. Ще прозвучи Евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!” Веднага след връщането в храма ще започне празничната св. Литургия, която ще приключи към 1-1,30 часа. 

Утре в 10 – 10,30 ч. часа започва т.нар. Второ Възкресение с четене на Евангелието на различни езици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама