Изложба в Добрич разказва за лъва като национален символ на българите

18:11, 18 апр 17 / Култура 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пътуваща изложба „Лъвът – националният символ на българите“ гостува в регионалната библиотека „Дора Габе”, съобщиха от културния институт.

Експозицията е част от колекцията на народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Тя проследява важни етапи от развитието на националния лъвски символ на българите в различни сфери на културата по време на Възраждането. Показани са произведения на изобразителното изкуство и печатната графика. Може да се види присъствието на лъва в революционната дейност и въоръжената борба за независимост, литературата и книгоразпространението. Сред експонатите са и образци от западноевропейската и илирийска хералдика на българския герб, които имат пряка връзка с културните процеси на възприемането на лъвовия образ като национален в българската хералдична практика.
Пътуващата изложба е с автор Александър Гьошев - преподавател в АМТИИ, Пловдив. „…Представеният символ има връзки със средновековната българска държава, с Българското възраждане, с  европейската и с балканската хералдическа традиция“, споделя той.

Според автора, лъвът свързва нашата държава с общото наследство на Европа. Според него книгите са не само най-важният източник за проучването му, но и за запазването и утвърждаването на българската идентичност и дух. Освен в страната, изложбата вече е гостувала в Чехия, Русия и Румъния.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама