Оригинали на Илия Бешков представя културният център „Двореца“ в Балчик

17:46, 19 апр 17 / Култура 25 618 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба с 30 оригинални рисунки и гвашове на Илия Бешков бе открита в галерия „Тихото гнездо“ на държавния културен институт „Двореца“ в Балчик. Тя е част от колекцията от над 1200 творби на именития художник, които се съхраняват в художествената галерия в Плевен, която носи неговото име.

“Колосите в българското изобразително изкуство, публицисти, хора с гражданска позиция, велики имена, би трябвало да бъдат представяни точно тук – в ДКИ „Двореца“. Защото всеки един турист отнася със себе си спомен и се докосва до българската култура. Двореца в Балчик ежегодно е посещават от над 300 хиляди туристи от цял свят, което означава, че дава възможност светът да види големите български художници“, каза при откриването директорът на културния център Жени Михайлова. Тя цитира думите на Бешков: “Били са ми ясни всички човешки идеи, от които са се вълнували хората и самият аз, но никога не съм поставял която и да е идея над човека“, което много говори за автора и човека Илия Бешков.

„Такава изложба сме показвали на много други места, но никога Бешков не е стоял толкова интимно, както тук“, сподели при откриването директорът на Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Мирослав Минчев .

Снимка: Topnovini.bg

„Горди сме,, че галерия „Илия Бешков“ притежава най-голямата колекция с негови творби в България – повече от 1200 негови произведения. Това е благодарение на неговото семейство и, най-вече, на сина му Александър Бешков“, добави той.

В експозицията са представени по няколко творби от почти всички цикли на художника. Могат да се видят и най-ранните му произведения със селска тематика, както и карикатури, рисунки, представящи градския бит, неволите, няколко автопортрета, прочутите интервюта с различни алегорични фигури. Изложени са творби от т.нар. испански цикъл, също и илюстрации от книгата „Хитър Петър“.

Снимка: Topnovini.bg

„Опитали сме се съвсем с малко да представим един уникален български творец, класик. Може би, най-големият майстор на рисунката“, каза Минчев. Той припомни думите на самия Бешков към неговите ученици „Рисувайте, рисувайте, постоянно рисувайте, докато се превърнете в рисунка. И само чрез рисунката най-искрено ще кажете това, което искате да кажете на хората.“ Бил е абсолютно прав, защото рисунката дава възможност с много малко да кажеш всичко, посочи Минчев.

След месец представените сега творби в ДКИ „Двореца“ ще бъдат подменени с други, за да могат посетителите да имат по-широк достъп до творчеството на Илия Бешков, посочи директорът на културния център Жени Михайлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама