Ученици в Добрич ще дискутират трябва ли да се върнат Крумовите закони

07:05, 20 апр 17 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Симулативен наказателен процес, викторина и дебат са част от планираните за днес прояви, когато в Съдебната палата на Добрич ще се проведе Ден на отворените врати, съобщиха от съда. Инициативата е посветена на Деня на българската Конституция -16 април и има за цел да насочи вниманието на обществото към съдебната власт, както и да повиши правните познания на гражданите.

Денят на отворени врати в Окръжния съд ще бъде открит официално в 10.00 часа в зала №8 от председателя на институцията Галатея Хаджиева. Веднага след това, на същото място, ще започне междуучилищен дебат, в който ще се включат 4 отбора. Участниците в дебата са излъчени след състезание за решаване на правни казуси, проведено в рамките на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. В първата част на дебата младежите ще спорят дали прикриването на престъпление може да бъде морално оправдано, а също дали има нужда от връщане на Крумовите закони. Финалът на дебата ще се състои от 11.30 часа, когато отборите - финалисти ще изложат тезите си  по тема, зададена им на място от жури, което ще бъде оглавявано от съдия Петър Монев - зам.-председател на Окръжния съд и ръководител на Наказателното отделение.

Междувременно пред гостите в Съдебната палата ще бъдат прочетени трите най-добри творби  от конкурса за ученическо есе на тема „Свободата на личността - право и морал“. Награждаването на авторите на есетата и на победителите в ученическия дебат е насрочено за 12.00 часа.

Инициативите в Районния съд ще бъдат открити от председателя на институцията Анна Великова в 11.20 часа в Обучителния център на Съдебната палата, където от 11.30 до 12.30 часа ще се проведе викторина на правна тематика с участието на ученици от 4 училища в Добрич. Викторината е организирана от държавен съдебен изпълнител и съдия по вписванията. Жури от трима съдии ще оцени представянето на отборите според изчерпателността на отговорите им по изтеглени на случаен принцип въпроси.

Денят на отворени врати се организира от Окръжния и Районния съд в Добрич. Двете институции канят жителите на града да посетят Съдебната палата от 10.00 до 16.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама