Сутеньори и трафиканти перат пари чрез недвижими имоти в Добрич

11:37, 22 апр 17 25 702 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокурорите от област Добрич през миналата година са ръководили 47 производства за корупционните престъпления, както и 5 за пране на пари, основно от сутеньори, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов.

Те закупуват имоти – земи, апартаменти, магазини. Ако не проверим какъв е произходът на тези пари, те ги „изпират“ и тези пари стават легални. Основно става въпрос за пари, спечелени от сутеньорство и трафик на хора.

Според прокурора, незадоволително е противодействието от страна на полицията срещу престъпленията, които имат особено голямо негативно отношение върху обществения живот. Това са престъпленията, свързани с държането на наркотици, прането на пари и корупционните престъпления. В тази група той включва и престъпленията  по служба, подкупите, общите стопански престъпления и длъжностните присвоявания.

„Особено слаби са резултатите на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“. Знам проблемите в този сектор – основният е непопълнен щат, липсата на възможност  на служителите да повишават квалификацията си. Но, не съм доволен от работата му”, каза Пламен Николов.

По отношение на наркотиците през 2016 г. са образувани 372 досъдебни производства за държане или разпространяване на наркотици, докато през 2015 г. са били 186, а 2014 – 120. Ръстът за три години е двоен. „Може да се каже, че град Добрич и областта се напълниха с наркотици.  А, противодействието е слабо. Основно се залавят лица, които държат в себе си малки количества наркотици – едно-две пакетчета, грамчета. За цялата година няма разбита нито една престъпна група и изяснен нито един канал за внос на наркотици в областта. Залавянето е само на улични дилъри или най-много на следващото по-горно ниво в тяхната йерархия”, подчерта окръжният прокурор.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама