Между 800 и 1000 чужденци ще работят в туристически обекти в област Добрич

15:03, 23 апр 17 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Между 800 и 1000 чужди студенти ще стажуват в туристическите обекти по Северното Черноморие, заяви Димитър Димитров - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за Североизточен район.Те са основно от Украйна и Беларус. Те са славяноговорящи и ще работят там, където има руски туристи.

Очакват се и работници от Молдова, макар и много малко. Ще има и индийци, които работят изцяло в аниматорските екипи. Хора от Южна Африка са поканени да дойдат, за да работят като „викачи“. Някои колеги са заложили на атракцията, посочи Димитров.

Едва около 20 на сто от децата, които завършват професионалната гимназия по туризъм в Добрич, започват работа в туристическия бизнес. В същото време, недостигът на кадри в нашия регион е от порядъка на 1000-1500 човека, посочи Димитров.

Затова идеята на асоциацията е да започне отрано учениците да се запознаят с професиите в бранша и децата да направят правилния избор да се обучават в професионална гимназия и оттам – нататък – да се вливат в нашите редици, коментира Димитров.

Въпреки недостига от кадри, няма вероятност да се разкрият нови професионални гимназии по туризъм. ”Ние трябва да се молим да се запази професионалната гимназия, защото преди две години имаше тенденция да бъде затворена. Много професионални гимназии по туризъм в страната бяха затворени. За радост, нашата остана. Това се случи и с наша помощ, защото трябваше да убедим хората, от които зависи, че Северното Черноморие има нужда от такова училище. А, и знаем, че вече всеки втори на Златни пясъци е добричлии и всеки трети на Слънчев бряг. Това показва, че подготовката в нашите професионални гимназии е на много високо ниво и всеки иска да вземе подготвени кадри от нашия регион”, посочи Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама