Фирмата-изпълнител започва подмяна на изпочупените плочки по пешеходната зона в Добрич

15:33, 24 апр 17 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До края на седмицата ще e ясен процентът на повредените плочки по пешеходната зона на Добрич, които трябва да бъдат подменени, съобщи заместник-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов. 

През миналата седмица специалисти от общинската администрация и Консорциум „Добрич – градска среда”, който е изпълнител на реконструкцията на центъра, направиха оглед на начупените плочки по центъра на Добрич. 
„В момента сме в процес, който е описан в договора ни с изпълнителя. Неговите гаранционни условия изискват винаги преди той да започне да отстранява повреди, да има изготвен двустранен съвместен протокол от оглед на място, за да се конкретизира работата, която предстои да бъде извършена“, обясни арх. Коларов. 

Огледът вече е направен. До края на тази седмица трябва да е готов с окончателният протокол, на базата на който изпълнителят, по гаранционните условия по договора ще започне да отстранява повредите. 
Припомняме, че центърът бе ремонтиран по проект с еврофинансиране на стойност 5 млн. лв.  Обновеният център на Добрич бе открит през септември 2011 г. 
Гаранцията изтича в средата на 2018 г. „В договора е изрично записано, че повредите трябва да се отстранят в 14-дневен срок, но всички се съгласяваме, че тази година това е невъзможно. За нас по-важно е да вървим с документално уточнени позиции, за да е ясно какво предстои и какво има да се прави“, посочи арх. Коларов. 
Той съобщи, че са готови резултатите от възложения на независима лаборатория строителен анализ на настилката в центъра. В петък е получен протоколът. „Предстои да се запознаем подробно с него.

Вероятно ще се обърнем към експерти, които да ни го разтълкуват“, каза арх. Коларов. Според междинните резултати, положената през 2011 г. настилка е със сравнително добро качество на бетоните и добри якостни качества на плочките. Единственото, което очаквам да не е в ред, е това плочките да нямат клас по студоустойчивост, посочи зам.-кметът. 
Преди време арх. Коларов заяви, че инспекция, извършена от екип общински специалисти, е показала, че повредени са 70-80 на сто от плочките на пешеходна зона на Добрич. Проектът "Реконструкция на бул. "25-и септември" - пешеходна зона" бе финансиран от оперативна програма "Регионално развитие" с 5 013 386 лв. Реализира се в периода юли 2010 - юли 2012 г. Обновеният център бе открит на 18 септември 2011 г. Сред дейностите по проекта бе и подновяване на 29 дка пешеходна зона, като центърът бе застлан с плочи от печена глина по технология, известна като клинкер. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама