Три първи места за ЕГ „Гео Милев“ в Добрич от национално състезание по програмиране

10:41, 25 апр 17 25 595 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С три първи места и няколко класирания в ТОП 10 се завърнаха учениците от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич от националното състезание по програмиране, визуални изкуства и ИТ „Аз мога тук и сега“. То се проведе в Девин за седми пореден път.

Учениците от ЕГ бяха подбрани и съветвани от Мария Кирилова – преподавател по Информатика и ИТ в гимназията. Четирима от тях спечелиха предварително частична стипендия от организаторите, а останалите се самофинансираха.За пореден път ученици от Езикова гимназия представиха областта и то много достойно, отново показаха висока класа, посочи техният преподавател Мария Кирилова.

Според регламента на състезанието, участниците предварително са избрали своята състезателна категория. Научават задачата в началото на деня и имат на разположение няколко часа, за да я изпълнят. Могат да ползват съветите, както на своите ръководители, така и на успешни участници от минали години, доброволции самото жури. За да се представят добре, те трябва да могат да мислят нестандартно, да са креативни и да имат технологични умения да реализират идеите си.

Снимка: Личен архив

Участниците тази година бяха над 200. Членовете на журито в различните категории споделиха, че нивото на предадените работи е не само изключително високо, а, може би, най-добро за всички години досега, посочи Кирилова.

В категория „Презентации“, при много силна конкуренция, ИммануеллаБусариот 10 „д“ клас попадна в ТОП 10. Тя спечели и една от шестте кеш награди за силен дебют на стойност 500 лв. от Светлин Наков.

В категория „Графичен дизайн“ Благовеста Обретенова от 12 „г“ клас се класира на първо място. Тя демонстрира много добри технически умения с векторна програма, умения за рисуване и, не напоследно място, креативност. Благовеста работи в момента за „Уча се“, но все още се колебае в посоката на висшето си образование. Тя вече издържа изпита на Софтуни по програмиране с Отличен 6.

В категория „Видеоклип“фаворит бе Петър Тухчиев от 12 „д“ клас, който се класира на първо място. Той работи много целенасочено с видеа и споделя нещата си в youtube канала си AdventureCamp. Той се е насочил да продължи обучението си в Англия. В същата категория участва и Мириам Джамбазова от 10 „д“ клас, коятосъщо даде всичко от себе си и направи много неща за първи път, посочи преподавателят.

В категория „Фотография“ Теодора Христова от 12 „д“ клас завоюва първото място. Тясъщо възнамерява да се развива в Англия. Явор Минчев от 11 „б“ клас попадна в ТОП 10 на фотографите. Тази година той е и стипендиант на 1000 стипендии.

Участникът в категория „Програмиране“ Ненко Илиев от 12 „д“ клас има вече първо и второ място от предишни издания на състезанието в тази категория. Това е една от най-тежките категории и се участва в екип. За съжаление, се наложи нашият участник да сформира на място нов екип, чието стиковане отне време. Въпреки това Ненко пак е доволен, защото всяко състезание обогатява с нещо. Той е избрал вече пътя си на програмист и кандидатства в СУ и ТУ София.

Първенците получиха материални награди, а най-добрите дванадесетокласници – вход без приемен изпит в три университета. Грамотите и медалите ще получат в училището си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама