7-годишният Марти се нуждае от спешно лечение, за да живее

14:23, 25 апр 17 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мартин Петров от Добрич е на 7 години. Посещава детска градина №20 „Радост”, а наесен предстои да бъде първокласник.

Момченцето обаче страда от мускулна дистрофия, тип Дюшен, споделя майката Емилия Илиева. Семейството трябва да осигури 32 000 долара, за да бъде лекуван малкият Марти и да може да живее.

Всичко започва, когато момченцето е на 3 години. Тогава пада и чупи бедро. Остава два месеца в гипс. Наложило се след това да го учат да ходи отново, като бебе. Въпреки че времето минава, състоянието му не се подобрява. Следват две рехабилитации, от които няма ефект. Лекарите постоянно повтарят, че е малък и с времето ще се оправи. „Марти може да кляка, но не може да стане сам – трябва или някой да му помогне, или да се подпре някъде. Бяга, но не като другите деца, по-тромаво, по-бавно. Трудно му да се изкачва по-стълби – търси да се хване с двете ръце или някой да го хване за ръка”, описва състоянието му Емилия.

Търсят консултация с невролог от София. Там постъпват в края на март. След седмица престой медиците поставят диагнозата мускулна дистрофия тип Дюшен.

Това е генетично заболяване, което води до атрофия на мускуките, диафрагмата и сърцето. Ако не се прилага лечение навреме следва инвалидност на 9-15 години, а ако не се стопира тя прогресира и води до смърт на 25-30 години.

„Трябва да се действа, докато е на крака. Професорът от Турция ми каза, че падне ли в количка или на легло, връщане назад няма”, споделя майката.

Единственото спасение е болестта да се стопира.За лечението на Марти в Турция са необходими 32000 долара, но сумата не е по силите на семейството.

За лечението са нужни 32 000 долара. Те ще осигурят четири процедури. След това ще се прецени дали ще има нужда от още или ще се правят само поддържащи на 6 месеца.

За набиране на средствата е създадена група във Фейсбук „Да помогнем на Марти”. На над 40 места в Добрич са поставени кутии за набиране на средства. С Емилия вече са се свързали ученици от ФСГ „Васил Левски”, от танцов клуб, както и доброволците от фондация „Ръка да помощ”, които инициират благотворителни концерти.

„Няма да спра да се боря за Марти. Важно е да се спре болестта, нищо, че няма да бяга като другите деца, нищо, че ще е по-различен”, споделя майката.

 Дарителска сметка към Юробанк-Пощенска Банка BG96BPBI79384058962002 BGN BIC:BPBIBGSF

Титуляр на сметката Емилия Илиева

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама