Комисия ще спасява ДКЦ II в Добрич от фалит

19:20, 25 апр 17 25 765 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисия, ръководена от председателя на постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет в Добрич д-р Явор Милушев, ще търси възможности за оздравяване на общинското дружество ДКЦ II. Това реши на заседанието си днес местният парламент.

Според отчета, представен на сесията днес, то е в тежко финансово състояние, прогресивно декапитализирано, като собствения капитал само за последните три стопански години е намалял от 861 хил. лв. на 326 хил.лв. Финансовата устойчивост на „Диагностично-консултативен център-II-Добрич” ЕООД е силно застрашена от ниска платежоспособност, липсваща печалба, липсваща ликвидност и пълна зависимост от кредитори, в случая НАП. Без външна финансова помощ и преструктуриране на задълженията, нормалният режим на работа на дружеството ще бъде затруднен в краткосрочен план, а в средносрочен ще е невъзможно да упражнява дейността си, се посочва в отчета.

Управителят на дружеството д-р Валери Веселинов обясни, че несъобразената с възможностите на центъра и паричните му потоци инвестиция за закупуване на Ядрено-магнитен резонанс през 2009 г. е причината за тежкото състояние на дружеството. Подчерта, че основният проблем е дългът към НА. От 2015 г., когато е приключило изплащането на кредита за ЯМР, задълженията на дружеството не са увеличени. „Всеки месец дружеството заплаща по още 5 000 лева върху текущите задължения с цел покриване на старите, но сумата се явява много малка и не може да компенсира увеличаването на лихвата в НАП, която е в размер на 10 пункта върху основния лихвен процент”, обясни управителят на ДКЦ II .

Д-р Веселинов съобщи, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка със закупуването на Ядрено-магнитния резонанс, независимо, че доставеният апарат не отговаря на проведената през 2009 г. обществена поръчка.  Мотивът е, че е изтекъл давностният срок, независимо, че сигналът в държавното обвинение е бил подаден в края на 2009 г.

Затова съветниците се обединиха около предложението да се работи по оздравителна програма за здравното заведение. В залата стана ясно, че не се изключват и възможностите за привличане на инвеститори.

В комисията, която трябва да я изготви, влизат петима общински съветници и двама служители на администрацията. При необходимост ще бъдат канени и експерти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама