По предложение на кмета Йорданов създават фонд за даровити деца

10:09, 26 апр 17 25 481 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

При актуализацията на бюджета на Община Добрич тази година ще бъде предложено създаването на фонд за подпомагане на талантливи деца, съобщи кметът Йордан Йорданов. Той посочи, че подобни фондове имат и други общини у нас. Идеята е фондът да разполага с 20-25 хиляди лева, които да се осигурят от общинския бюджет.

На последното си заседание общинските съветници приеха Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2017 година. С нея се уточняват конкурсите, олимпиадите и състезанията, за които са осигурени финансови средства за тази година.

Определената сума от бюджета на общината за 2017 година е 5000 лева. Предстои да се направят разчети и да осъществим такъв фонд”, посочи кметът.
Закрилата на деца с изявени дарби си осъществява от министерствата на културата, образованието, спорта и от кметовете на общините, посочи зам.-кметът д-р Емилия Баева.
През 2016 година 7 талантливи деца от Добрич са получили стипендии от държавния бюджет. Изплатени са 6 615 лв. Сумата за доизплащане тази година  е 4 185 лв., съобщи зам.-кметът по финанси Елка Димова.

Освен това, по общинската програма са подпомогнати 12 деца с 1060 лева.

Кметът Йорданов припомни, че всеки месец по 400 лева от заплатата му се заделят за даровити деца. Това е сумата, с която в началото на мандата той намали работната си заплата от 2700 на 2300 лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама