Община Добричка приема заявки за събора „Песни и танци от слънчева Добруджа”

11:19, 26 апр 17 / Култура 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Добричка обяви, че приема заявления за участие в следващия събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”. Тази година съборът има своето 49-о поредно  издание и е включен за пореден  път  в Националния културен календар на България.

Организатор и домакин на Фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" - Дебрене 2017 е Община Добричка. Ръководство, координация и контрол се осъществява от организационен комитет с председател Кмета на община Добричка.

Местността "Славната канара" край с.Дебрене е известна като хайдушко сборище на Хайдут Пейо Буюклията и дружината му. На това място през 1968 година възниква фолклорен събор като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с.Стожер и съседните села. Тази година фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" ще бъде с 49 - то поредно издание. По традиция събора събира заедно няколко поколения, които продължават да тачат и съхраняват българските традиции. Фолклорният форум е носител на добруджанската култура и бит, на народните традиции на българската духовност. За  поредна година фолклорния събор е включен в Националния културен календар на България.

Празникът на Добричка община и фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" е ежегоден празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции с над 40 - годишна история. Съборът има конкурсен характер.  Участието в него е доброволно. В него могат да се изявят певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови и групи за народни обичаи, които изпълняват добруджанския автентичен фолклор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама