Румънци играят пиеса на Недялко Йорданов на сцената в Добрич

16:27, 26 апр 17 / Култура 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В рамките на седмицата на Международното кино в Добрич на 28 април ще се играе спектакълът „Убийството на Гонзаго“. С него на сцената на драматичния театър „Йордан Йовков“ гостува Държавният театър на Констанца. За зрителите ще бъде осигурен симултантен превод.

На постановката ще присъства и самият Недялко Йорданов.

Оказва се, че постановката не е позната на българската публика. Тя е била поставяна само веднъж - през 1989 г. от самия Недялко Йорданов в театъра в Бургас.

В същото време пиесата се играе в 16 руски театъра. През миналата година тя е имала премиери в театрите в Тбилиси - Грузия, Яш - Румъния, Псков, Дмитров и Воронеж в Русия.  "Убийството на Гонзаго" имаше успешни премиери в Япония, Франция и Естония.

Недялко Йорданов разказва, че е написал пиесата "Убийството на Гонзаго" в отговор на това, което се е случило с баща му пред собствените му очи. Открива възможност за това в пиесата "Хамлет" на Шекспир. Главните действащи лица обаче не са от кралския двор, а са пътуваща актьорска трупа, поканена в замъка Елсинор от кралския съветник Полоний, за да развесели принц Хамлет. Принцът решава да се възползва от случая и да разобличи новия крал Клавдий, който е отровил баща му и се е оженил за кралицата, майка на принц Хамлет. Подведени от големия хонорар, актьорите склоняват да изиграят пиесата "Убийството на Гонзаго", с което си навличат гнева на краля.
Когато през 1989 г. пиесата беше поставена в Бургас, беше голям бум, сподели директорът на театъра в Добрич Иван Мандев. Той добави, че напоследък българските автори малко се играят у нас. Примери за това са както Недялко Йорданов, така и Иван Радоев, чиято пиеса „Чудо“ се поставя премиерно от ДТ „Йордан Йовков“. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама