Изложба “ArtExtreme 15” ще покаже Зелен образователен център

11:03, 27 апр 17 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 4 до 6 май в Зеления образователен център с подкрепата на община Шабла гостува изложбата “ArtExtreme 15” на варненския художествен екип Андари, съобщават от ЗОЦ.

Откриването на форума ще е на 4 май от 17:30 часа. През 2015-2016 г. изложбата беше показана под патронажа на Вицепрезидента на Република България Маргарита Попова в галерия Espacio BOP – Мадрид, Испания, в Национален етнографски музей – София, и във Военноморски музей – Варна.

 “ArtExtreme 15” е многожанрова изложба – призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България. Създадена е от АНДАРИ – Анатолий Радев и ДАРИя Василева и е посветена на големия скулптор Кирил Шиваров /1887-1938/, родом от Варна. Откриването е в навечерието на 130-тата годишнина от рождението на скулптора.

В пространството на изложбата върху публиката се въздейства многожанрово. 15 творби на АНДАРИразкриват човешки преживявания в неповторимата архитектурна и етнографска среда на Варна. Непознати документи и снимки от личния архив на Кирил Шиваров разказват за неговата художествена и житейска съдба. Колекция ваяшки носии и накити на Йордан Иванов от Аврен и български шевици на ИЕФЕМ-БАН създават връзката между минало и настояще в изложбата.

В програмата е предвидено и провеждане на лектория „Силата на българския дух“, художествено занимание „Българската шевица – поглед към света“ и работилница „Създаване на ваяшки накити“, които целят приобщаване на местната общност за осмисляне на собствената ѝ българска същност. Входът е свободен.

Тази година с изложбата “ArtExtreme 15” в Шабла, АНДАРИ дават начало на поредица свои събития, посветени на 130 години от рождението на скулптора Кирил Шиваров. За увековечаване на неговата памет, през месец юли във Варна и през ноември в София, те ще покажат документална изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ под патронажа на Министерство на културата, с партньорството на Държавна агенция „Архиви“ и медийното партньорство на БНТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама