Кръгла маса за правилното хранене на децата с увреждания се проведе в Добрич

20:11, 27 апр 17 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кръгла маса за нагласите на обществото за правилното хранене на децата и младежите с увреждания се проведе днес в Добрич. Тя бе организирана от фондация „Лумос“  в партньорство с американката фондация SPOON.

Събитието бе открито от зам.–кмета „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева. Тя подчерта, че форумът ще обогати познанията на специалистите и ще докаже, че темата за правилния избор при храненето на децата с увреждания има почва у нас.

Директорът на Лумос за България Бисер Спиров представи анализ на храненето на деца с увреждания, които не могат да се хранят самостоятелно и са напълно зависими от чужда помощ. Изводите и препоръките в него са направени на базата на двата проекта в центровете за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в Добрич и Варна. Направени са оценки на девет деца, които са имали сериозни затруднения с приема на храна и разработени индивидуални програми за хранене.  Акцентът в доклада се поставя върху социалните аспекти на процеса на хранене и важността от правилната позиция на тялото.

Форумът продължи с участието на американските специалисти по въпроса на храненето на бебета и деца с увреждания Тами Теске и Морийн Докинга от Фондация „SPOON”. Експертите запознаха участниците с разработените методи за храненето на децата със специфични потребности и как те влияят на растежа.

Посещението им ще продължи и утре с практически консултации по конкретни казуси на деца и младежи с увреждания, настанени в услуги в Добрич и Варна. По данни на Световната здравна организация, недохранването и проблемите около храненето са свързани със смъртта на 2,7 милиона деца годишно или 45% от всички смъртни случаи на деца по света. При кърмачетата, малките деца и децата с увреждания храненето е ключова област не само за гарантиране на оцеляването, но и за насърчаване на здравословния растеж и развитие, се посочва в доклада, съобщиха от Лумос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама