Пускат на търг два язовира в Община Добричка

20:54, 27 апр 17 25 1292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два язовира на територията на община Добричка ще бъдат отдадени под наем за срок от десет години, реши на заседанието си днес Общинският съвет. Решенията касаят язовирите „Карапелит“ и „Полковник Иваново“

Кметовете на двете населени места са дали положително становище във връзка с постъпилите заявления, посочва кметът на Общината инж. Тошко Петков.

С добавянето на двете съоръжения бе актуализирана годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост за 2017 г., тъй като към момента те не са били включени в нея.

Язовир "Карапелит" е един от големите микроязовири на територията на общината, стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет. Той е с площ 37,021 декара, обемът му е около 100 000 куб. м вода. Според изготвена експертна оценка, той се захранва от естествения водосбор на околните площи и от няколко малки изворчета. Предполага се, че е затлачен, тъй като язовирната чаша не е почиствана от създаването му преди около 50 години. Рибните запаси в язовира са на своя минимум и рибовъдната дейност ще трябва да започне чрез пускане в язовира на малки рибки. Язовирната стена се нуждае от ремонт.

Общинският съвет определи началната цена на търга за язовир „Карапелит“ да е 100 лева на месец. Наддаването за язовир „Полковник Иваново“ ще тръгне от 50 лева на месец. Съоръжението е с площ 14, 565 декара, обемът му е около 35 000 кубика вода.

Кметът инж. Тошко Петков съобщи, че до момента в общината два язовира са отдадени на концесия, а един - под наем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама