Кактуси над половин тон изнасят на открито в Ботаническата градина в Балчик

11:00, 28 апр 17 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна изнасянето на открито в Божествената градина  на 1 000  едроразмерни кактуси и сукуленти, съобщи Ваня Радева, главен специалист „Градинско и парково изкуство” към Университетската ботаническа градина в Балчик.  Някои от тях вече са на възраст 60-65 години, а едно от растенията тежи около 600 кг и се налага да бъде носено от 12 човека. Други 20 кактуса са достигнали размери до 400-500 кг.

Обичайно гигантите от Аризона се изнасят от оранжерията, където прекарват зимата, през месец април. Те са представени предимно от род Опунция (Opuntia) и Алое (Aloe), както и от семействата Млечкови (Fam.Euphorbiaceae), и Столетникови (Fam.Agavaceae). Растенията прекараха зимния период в закритата оранжерия, при температура не по-малка от 150С.

Служителите на градината пренасят на ръце огромните растения, които са крехки и много лесно се чупят. До октомври гостите на градината могат да се насладят на колекцията.
Емблематичните представители са едни от символите на Университетска ботаническа градина в Балчик, която е втора по големина в Европа след сбирката в княжество Монако.

Екипът на градината очаква тази година да цъфне един от столетниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама