С панихида почетоха жертвите на трудови злополуки в Добрич

14:47, 28 апр 17 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международния възпоменателен ден за загиналите и пострадали от трудови злополуки бе отбелязан в Добрич. В храм „Свети Георги“ архиерейският наместник Иван Дойчев отслужи възпоменателна панихида. Присъстваха кметът Йордан Йорданов и председателите на регионалните организации на КНСБ Гинка Василева и на КТ „Подкрепа“ Маргарита Ефтимова.

По данни на Регионалното управление за социално осигуряване в Добрич, през 2016 година на територията на област Добрич са станали общо 56 трудови злополуки, съобщи на пресконференция Гинка Василева. За всички има подадени декларации, но за 36 от тях проверките не са приключили. Две от злополуките са смъртни. При едната е загинал Мюрсел Пъндаров, работник към фирма „Биомилк България“ ЕООД в с. Пленимир. Той е бил затиснат от бали при товаренето им и е починал от задушаване. Вторият смъртен случай е с Георги Георгиев – служител на „Агрогруп 78“, който е загинал при пътно-транспортно произшествие на отиване към работното място. Бил е шофьор на товарен автомобил.

От всички 56 трудови злополуки, 47 са станали на работното място, а седем - на отиване или връщане от местоживеене до работа, посочи Василева.

Тя подчерта, че през последните няколко години в страната, включително и в областта, се забелязва тенденция на намаляване на трудовия травматизъм. „Не бива да отминаваме и подценяваме този проблем. Все повече работодателите трябва да са мотивирани да инвестират в работните места. Защото има много работни места, които оставят на риск здравето на работниците и служителите. Много малко от фирмите на територията на областта използват възможностите на фонд „Условия на труд“ за финансиране за подобряване условията на труд в предприятията“, добави синдикалният лидер.

Според нея, самите работници също недостатъчно оценяват, че трябва да се спазват правилата на работното място и това води до голям брой трудови злополуки, до много увреждания и загубени човекодни.

От 56-те трудови злополуки през миналата година в областта са загубени 2335 работни дни.   

Всеки ден по света 5000 души загиват при трудова злополука или от професионална болест, а загубите се изчисляват в милиарди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама