Продължават археологическите разкопки в област Добрич

14:58, 08 май 17 / Култура 25 792 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

И това лято ще продължат археологическите разкопки на три от основните обекти в област Добрич. Общините Тервел, Шабла и Крушари са осигурили финансиране от местните си бюджети.

Кога ще започнат експедициите и колко ще продължат обаче ще зависи от това дали държавата ще осигури финансиране, съобщи изпълняващият временно длъжността директор на Регионалния исторически музей (РИМ) в Добрич Добри Добрев.

Засега за този сезон се подготвят експедиции в Община Шабла, в района на морския фар. Там трябва да продължи проучването на античното укрепление, намиращо се до естакадата и навигационното морско съоръжение.

Община Тервел осигурява от собствения си бюджет близо 30 000 лева за продължаване на разкопките на крепостта Палматис, където миналото лято бе открита базилика от 5-и век. Проучванията там ще се ръководят от проф. Казимир Попконстантинов и Боян Тотев от музея в Добрич.

За продължаване на археологически проучвания на крепостта Залдапа, Община Крушари осигурява тази година 12 000 лева. Надеждите са, че и държавата ще отпусне средства, допълни Добрич Добрев. Ръководители на екипа, който ще работи на крепостта, са проф. Георги Атанасов от Историческия музей в Силистра и доц. Валери Йотов от музея във Варна.  Залдапа е най-голямата крепост във вътрешността на Добруджа, с площ над 250 дка. При проучванията на крепостта, известна като Добруджанския Помпей, са открити две крипти, които предстои те да бъдат проучени тази година.

Крепостта бе обявена за обект от национално значение. Предвижда се такъв статут да се иска и за Палматис, обясни Добрев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама