23 хора от десет държави се включват във фестивала „Черноморски звуци”

10:55, 10 май 17 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 7 до 11 юни в Балчик ще се проведе Седмият международен хоров фестивал „Черноморски звуци” в Балчик, съобщиха организаторите от Сдружение „Музикален свят – Балчик”.

Изпълнители от 23 хорови състава, представители на 10 европейски държави, ще си подадат ръка и ще музицират заедно в Хоровите работилници. Разучените произведения ще бъдат представени във финалната вечер на фестивала.

Една от темите на хоровите работилници е „Съвременна българска хорова музика”. Ръководител и автор на произведенията е Георги Андреев. Ще се разучава песента „Хубава си, моя горо“. Другата категория е „Български фолклор”, а ръководител ще е Михаил Делчев. Произведенията, които ще се разучават, са „Залибих си едно либе“ - Филип Кутев „Нидельо“ - Георги Андреев.

В работилницата за вокални ансамбли, ще се правят  импровизации и „circle singing“ с група „Спектрум“ ще се работи по песента „Високо“ по музика на Румен Бояджиев и Константин Цеков, стихове на Евтим Евтимов, аранжимент на Янко Янков. Произведение за всички състави, което ще бъде разучавано под ръководството на д-р Валентина Георгиева, е  „Sing a song“ по музика и текст на Ambroz Copi, Словения. Творбата е специално написана за седмото издание на фестивалa.

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ежегодно открива летния туристически сезон в първата седмица на месец юни. 

За 6 издания форумът събра повече 4000 певци, от 96 хорови състава, от 19 държави от Европа и Азия. 

Организатори на събитието са: Сдружение „Музикален свят-Балчик“ и смесен хор „Черноморски звуци“, с партньорството на десетки културни организации, творчески съюзи и медии. Финансира се от Община Балчик, под патронажа на кмета Николай Ангелов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама