Ухание на казанлъшка роза ще се разнася днес в градския парк в Добрич

07:42, 20 май 17 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Единственият по рода си в света Музей на розата в град Казанлък гостува в Добрич. В рамките на проявите, посветени на Европейската инициатива „Нощ на музеите”, Регионалният исторически музей в Добрич представя изложбата „С ухание на казанлъшка роза“.

 

„Експозицията ни пренася в онези уханни, последни дни на май, когато Казанлък се превръща в столица на розовия цвят, и проследява пътя на ароматното и традиционно за Розовата долина производство на розово масло”, споделят от музея.

Посетителите могат да видят съдове за съхранение и транспортиране на скъпоценната етерична течност, извлечена от прочутата роза дамасцена – гюлапски и маслени шишета, конкуми, мускали, шаблони за експорт, както и част от уникалната химическа лаборатория на Христо Яръмов. Акцент в изложбата е т.нар. гюлапски казан – примитивна инсталация за производство на розова вода и розово масло.


Всеки може да се запознае с процеса на розоварене, да усети уханието, което още пазят представените експонати, и да се потопи в нежния аромат на божествения розов цвят.
Експозицията се открива от 18 часа днес в музея в градски парк „Св. Георги“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама