Община Добрич отличи училища и заслужили педагози

07:00, 23 май 17 25 2205 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Училища и изявени педагози бяха наградени от Община Добрич по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празнична програма бе с участието на Хора на учителките с диригент Маргарита Русева – Ганева и клавирен съпровод Детелина Василева.

 

Тържествено слово произнесе Владимир Зарев –писател и редактор. Той сподели, че просветната мисия на Солунските братя, а след това и на техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава, Ангеларий и Константин Преславски оставят дълбока и трайна следа в историята не само на България, но и на Европа, променят съдбата и духовния пейзаж на славянството и на цяла Европа.

„Глаголицата и кирилицата, заедно с християнската вяра, ни помагат да отстоим, да оцелеем и пребъдем. Те са свещени знаци, прекосяващи петвековната оглушителна тишина, сияейки в полумрака на килийните училища, тайнството на манастирските килии и търпеливо очаква своите Паисий и Софроний, своето духовно възвисяване”, сподели Владимир Зарев.

Той подчерта, че словото е най-изящният инструмент и на божественото, и на човешката духовност. Благодарение на езика, човешкият живот става безкраен, добави той.

 

„Езикът не е просто форма на близост и комуникация. Той е начин на съществуване. Езикът ни събира и ни прави българи. Той ни обединява, сплотява ни като народ”, каза още Владимир Зарев. И добави, че „християнската вяра и езикът са най-великите крепители на националното ни единство. Те са ни помогнали да оцелеем и са ни спасявали от забрава. Словото ни съществува, благодарение на величавия подвиг на Светите братя”.

 

Заместник-кметът д-р Емилия Баева връчи плакети на учебни заведения, които честват годишина - СУ „Св.св. Кирил и Методий” /145 години/, ПМГ „Иван Вазов“ /45 години/, ОУ „Йордан Йовков“ /45 години/, ОУ „Хан Аспарух” /25 години/,  ДГ №12 „Шурче“ /45 години/, ДГ №29 „Любимка“ /35 години/ и Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ /10 години/.

 

Грамоти от Кмета на Община град Добрич получиха 26 учители: Венета Колева – ст. учител по български език и литература в прогимназиален етап в ОУ „Хан Аспарух”, Стилиян Митев - ст. учител по български език и литература в прогимназиален етап в ОУ „Христо Смирненски”, Красимира Атанасова – ст. учител в начален етап в ОУ „Христо Ботев”, Вяра Панайотова – ст. учител по физика в ОУ „Стефан Караджа”, Невяна Манова – ст. учител по български език и литература в СУ „П. Р. Славейков”, Нела Василева – Георгиева – ст. учител в начален етап в СУ „Св. Климент Охридски”, Даринка Андонова – преподавател по английски език в начален етап в СУ „Димитър Талев”, Мария Кирилова – ст. учител по информатика и информационни технологии в ЕГ „Гео Милев”, Георги Георгиев – ст. учител по физика в ПМГ „Иван Вазов”, Радослав Костов – ст. учител по общообразователен предмет в ПГ по ветеринарна медицина „Проф. д-р Г. Павлов”, Диана Иванова – ст. учител по сервиране и барманство в ПГТ „П. К. Яворов”, Пенка Андонова – ст. учител по професионално обучение в ПГТОЛП „Георги Бенковски”,  Ивелина Вълчева – учител по български език и литература във ФСГ „Васил Левски”, Драгомир Цукев – учител по английски език в ЧПГТП „Райко Цончев“, Румяна Павлова – директор на ДГ № 29 „Любимка“, Йовка Иванова – ст. учител в ДГ №8 „Бодра смяна“, Нела Христова – ст. учител в ДГ №18 „Дора Габе“, Пламена Недялкова – ст. учител в ДГ №9 „Пчеличка“, Мима Йорданова – детски учител в ДГ № 10 „Слънчице“, Деяна Йорданова – ст. учител в ДГ № 12 „Щурче“, Елеонора Желязкова – учител по музика в ДГ № 23 „Звездица“, Марияна Димитрова – директор на ДГ № 32 „Зорница“, Радка Колева – ст. учител в ДГ № 20 „Радост“, Мария Петкова – ст. учител в ДГ № 27 „Славейче“, Бонка Атанасова – ст. учител в ДГ № 26 „Звънче“, Петя Христова – учител в ДГ № 17 „Първи юни“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама