Изложба разказва за богатата дейност на читалищата в община Добричка

17:36, 23 май 17 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложбата "Не се гаси, туй що не гасне", посветена на 133 години читалищно дело в община Добричка, бе открита в сградата на общинската администрация. 
 Експозицията показва приноса на читалищата за развитието на културния, обществения и духовния живот в община Добричка и съхраняването, опазването и популяризирането на българските обичаи и традиции.

 

"С тази изложба искаме да покажем, че читалищата в малките населени места са не само огнищата на българската идентичност, дух, традиции и култура, но и продължители на една благородна самобитна и може би най-българска духовна мисия. Те са и основен генератор, и практики за местно развитие. Те развиват културно образователна и просветителска дейност, обединяват усилията на самодейни колективи от различни жанрове на изкуството и литературата", посочи при откриването кметът инж. Тошко Петков. Той припомни, че през тази година се отбелязват 133 години от основаването на най-старото читалище в общината - това в село Карапелит, чието начало е поставено през 1884 г. 

Идеята за експозицията е на краеведа и родоизследовател Иван Жечев, съставител на изложбата "Чешмите на Добруджа". 
Изложбата представя снимки и информация за читалищата в общината, за самодейните състави към тях и отличията им. В община Добричка развиват дейност 35 народни читалища с над 1500 членове. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама