Една от най-големите иконни колекции на Св. Св. Кирил и Методий е в Добрич

08:41, 24 май 17 / Култура 25 1373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от най-големите музейни колекции на икони на Светите братя Кирил и Методий притежава Регионалният исторически музей в Добрич, съобщи уредникът от отдел „Възраждане” Надежда Иванова.

Снимка: РИМ

Тя е част от колекцията „Икони от Добруджа“, която включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Колекцията е призната за част от националното иконно богатство. В нея особено впечатлява колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“.
В Добруджа до днес са оцелели единадесет икони с изображение на славянските просветители – братята Кирил и Методий. Иконите са възрожденски, рисувани през втората половина на ХІХ век. Всички са с еднаква композиция – представят двамата просветители заедно, но в различни варианти. Четири от иконите, дело на шуменския зограф Никола Василев, показват братята на фона на исторически пейзаж. Други две са на чист, философски обобщен фон, а пет са със символа на познанието – глобус в средата на иконата.

На три от добруджанските икони “Св. Св. Кирил и Методий” има такива ктиторски надписи. До днес са открити само потомците на ктиторите “Димитър Новачков и чеда их” на иконата от с. Победа. Те са особено горди от будната гражданска съвест и жеста на своите прародители, избрали не друг светец, а точно корифеите на познанието – братята Кирил и Методий.

Добруджанските икони “Св. Св. Кирил и Методий” са един своеобразен, цветен празничен разказ за историческия подвиг на Солунските братя. Те са израз на признание и съпричастност към тях и тяхното дело. Отдавна са превърнати от култов предмет в просветителско и политическо табло на своето време.
При всички добруджански икони “Св. Св. Кирил и Методий” се усеща специалното отношение на зографите от епохата на Възраждането към тях.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама