Празничното шествие събра хиляди на площада в Добрич (снимки)

14:35, 24 май 17 / Култура 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стиховете от „Аз съм българче” на Иван Вазов огласиха площада на Добрич в началото на тържеството по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те прозвучаха в изпълнение на второкласничката от средното училище "Св.св. Кирил и Методий" Гергана Тодорова. Тя и нейните родители бяха с народни носии, гордо развявайки трибагреника.

Снимка: topnovini.bg

Празничното шествие бе поведено от над 100-годишна икона на Светите братя, която се съхранява в храм "Света Троица".  Начело бяха депутатите Живко Мартинов, Даниел Петков, Хасан Адемов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, заместник-областните управители Ивелина Илиева и Красимир Николов, заместник-кметовете на Добрич, общински съветници, началникът на Регионалното управление по образование Жоро Тошков.

Първо в шествието се включи средното училище "Св.св. Кирил и Методий", а редом с доскорошните си колеги вървеше народният представител Йордан Йорданов.

В шествието се включиха детски градини, основни и средни училища в града, професионални гимназии, висши училища, както и дейците на културата. 

Снимка: topnovini.bg

Над 9400 ученици в Добрич празнуват днес. Близо една трета от тях заслужиха лента „Отличник”. На празника на буквите днес за първи път дефилират 790 първокласници, а 748 зрелостници се сбогуват с училището.

Снимка: topnovini.bg

„Писмеността не само изразява духа. Тя изразява и предава духовните послания, преодолява ограничения – илюзорни или изкуствено създадени. Писаното слово ни дава тази с нищо несравнима възможност да заявим: аз съм тук, аз бях тук. И през столетия, хилядолетия, написаното остава, ще го има. Ще го има и всеки, пожелал да се обозначи във вселената с писмото, дадено му от двама велики мъже – светите братя Кирил и Методий”, каза в тържественото си слово заместник-кметът д-р Емилия Баева. „Поклон пред мисионерите, дарили с непреходна сила българския род. Поклон пред книжовниците, предоставили ни благото да оставим нашата мъничка следа в историята на човечеството. Ние сме тук, ние бяхме тук, ние ще бъдем тук!”, добави тя.

Снимка: topnovini.bg

Празникът продължи с концерти на площад "Свобода" и в градския парк "Свети Георги". В тях се включват детски формации, младежки групи и фолклорни ансамбли.

За празничното настроение допринасят атракционите, които са разположени до стадиона, на площад „Демокрация“ и пред концертна зала „Добрич“, както и търговците на балони и участниците в изложението-базар на занаятите и изкуствата на площад „Свобода”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама