"Ксела България" инвестира милион лева в Добрич

12:04, 26 май 17 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тройно ще се увеличи производственият капацитет на завода на "Ксела България" в Добрич, след като приключи планираната за тази година инвестиция от близо 1 млн. лв., съобщи Капитал.

Това съобщиха от компанията, позната най-вече като производител на клетъчен бетон Ytong. При добро развитие на пазара подобна инвестиция може да бъде направена и догодина, което ще доведе до допълнително удвояване на капацитета. Проектът е свързан главно с плановете за разширяване на производството на минерални топлоизолационни плочи Multipor, което се очаква да нарасне повече от два пъти през тази година.

Българската компания е част от германската група Xella, която наскоро беше придобита от американската Lone Star. Купувачът е финансов инвеститор и промяната в собствеността не се очаква да окаже влияние върху оперативната дейност на "Ксела България".

Преди месец Xella беше придобита от базираната в Тексас, САЩ, група Lone Star, която има общо над 70 млрд. долара инвестиции в различни сектори, включително в строителството. Официално цената на сделката не беше обявена, но според източници на Reuters Xella е била оценена на около 2.2 млрд. евро. Сред кандидатите за компанията бяха дружества за частни дялови инвестиции като Bain Capital, Apollo и Blackstone. До продажбата се стигна, след като през 2015 г. Xella не успя да пласира акции на борсата във Франкфурт.
Промяната в собствеността на групата не се очаква да се отрази на оперативния бизнес на българската компания. "Инвестицията в Добрич няма връзка с новия собственик, тя е част от плановете ни за развитие", каза Тирфелдер за "Капитал".
Пряка последица от сделката за групата Xella е заличаването на залога върху българското предприятие, потвърди Тирфелдер. Справка в Търговския регистър показва, че той е бил вдигнат преди броени дни. През 2008 г. "Ксела България" беше използвана като част от залог, осигурен от групата като обезпечение по заем за 970 млн. евро.
През 2016 г. "Ксела България" е увеличила оборота си с близо 14% до почти 20 млн. лв. (виж таблицата). Компанията отчита и печалба преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) при марж от 6.2% след загуба за предходната година. За 2017 г. компанията планира допълнителен ръст на оборота от около 19% и скок на печалбата от над 85%. В момента в нея работят над 130 души.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама