Каварна отново става сцена на любителските театри

18:00, 26 май 17 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За двадесета поредна година Каварна ще е домакин на Националния фестивал на любителските театри, който тази година има и международно участие.

В дните от 29 май до 4 юни Каварна ще посрещне театрални състави от цяла България. Седем дни магията на Мелпомена ще докосва зрителите чрез най-добрите театрални постановки, излъчени след провеждане на селективна сесия.

И тази година изданието преминава под патронажа на кмета на Община Каварна Нина Ставрева.
След първоначалната селекция, до участие са допуснати 20 театрални трупи от цялата страна. Ще участва и Център за детско театрално творчество „Синя птица” от побратимения на Каварна руски град Подолск. Той ще представи балетния спектакъл „Очарователна класика” с режисьор Анна Голдунова, съобщиха организаторите.

Фестивалът има за цел да покаже неизчерпаемата жизненост и сила на изкуството, представено от любителски театрални състави от България и чужбина. Той има за задача да обогати културното сътрудничество между театралните формации и да утвърди духовното присъствие на театъра в българското културно наследство.

Официалното откриване ще се състои на 29 чай от 19 часа. След това, в рамките на съпътстващата програма, театър „Искри и сезони“ ще представи спектакъла „Любовна нощ” от Рей Галтън и Джон Антробс с  режисьор Иван Танев. На 4 юни ЧТ „Проф. Гочо Гочев” - гр. Каварна ще представи „Гара за трима” от Игор Балабко, постановка Злати Златев.

Във фестивала ще участват театрални трупи, общински театри, самодейни театрални колективи, любителски театрални състави. Сред участниците са куклено-театрална школа при ДКТ „Дора Габе” в Добрич, която ще представи „Да живеят приказките” - драматизация и режисура Румен Куртев, както и Самодеен театрален колектив при НЧ „Светлина-1941” - гр. Генерал Тошево  с „Нашенци” - режисьор и сценограф Красимир Демиров.

Жури от професионалисти ще определи носителите на наградите. Голямата награда за спектакъл е на името на проф. Гочо Гочев. Ще има отличия за най-добър младежки спектакъл, за камерен спектакъл, както и награда на публиката. Индивидуалните отличия са за режисура, сценография за мъжка и за женска роля.

Форумът се организира от Министерството на културата, Съюза на народните читалища, Община Каварна и НЧ „Съгласие – 1890 г.“ – Каварна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама