Играчката спинер e новата мания сред децата в Добрич

09:49, 28 май 17 25 863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова мания завладя децата в Добрич, алармираха родители и учители пред Topnovini.bg. Малки и големи са се вманиачили по антистресовата играчка  Fidget Spinner (ФиджетСпинер), известна също като Hand Spinner (Хенд Спинер).

Малките играчки са своеобразни пумпали с две или три разклонения. Най-масовият модел представлява пластмасова плочка с вграден сачмен лагер в центъра и три "лъча", които поддържат баланса при въртенето около оста. Те са компактни и не заемат място, затова и могат да са постоянно у децата, дори да ги носят в джоба си. Тихи са, което позволява на хлапетата да се забавляват, без да безпокоят околните. Лесни са за използване - трябва само играчката да се хване по средата и да се завърти.

Според рекламата, играчката е подходяща за всеки, който някога е изпитвал напрежение, тревожност или е имал нужда от начин да освободи енергията си, без тя да бъде разрушителна. Рекламират ги също като устройства, които могат да бъдат полезни за деца с аутизъм, дефицит на вниманието или хиперактивност. До момента обаче няма каквито и да е преки доказателства, които да свързват играчката с положителни ефекти върху подобни случаи.

 

Играчката струва няколко лева и е хит тази пролет, обясниха търговци. Предлага в различни разновидности и цветове. Цената й в Добрич варира от 4,80 до 12 лева, установи проверка на Topnovini.bg . Има и светещи спинери. Продавачи обясниха, че интересът е толкова голям, че за броени дни артикулите се изчерпват. Социалните мрежи обаче помагат на децата да са наясно къде има наличности.

Родители твърдят, че спинери вече се предлагат не само в детските маркети, в т.нар. китайски магазини или магазини да домашни потреби от типа „Всичко за 1 лев”, но дори и в магазини за плодове и зеленчуци.

Децата не се задоволяват само с въртенето на спинърите с пръсти. Някои се опитват да ги въртят и по нетрадиционен начин, включително и с върха на обувката си. Други пък си организират състезания за това чий спинър ще се върти по-дълго. Обикновено едно завъртане на играчката е 2-3 минути, според силата на завъртането.

Проверка показва, че близо 70-80 на сто от учениците в един клас в училище в Добрич, независимо дали са второкласници или шестокласници, имат такива играчки. По-малките не смеят да си играят с тях в час, но бързат да ги извадят, щом бие звънецът. При по-големите обаче има и ученици, които си въртят пумпалите и в час, разказаха съученици. Някои учители вече са забранили използването на играчката в класните стаи, защото считат, че разсейват учениците.

Според някои, новата играчка има потенциала да стане по-популярна от йо-йото, фризбито или кубчето на Рубик. Други обаче смятат, че ще задържи интереса на децата не повече от няколко седмици. Учителите се надяват до началото на новата учебна година модата да е отшумяла.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама