Културният туризъм в градска историческа среда е феноменът тази година

12:41, 28 май 17 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Културният туризъм в градска историческа среда и новият феномен тази година, съобщи пред журналисти в Добрич Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Той участва в първия форум „Добрич в бъдеще време“, който се провежда днес.

По думите му, тази година се очаква ръст от 11 % на туристите у нас. Ако миналата година чуждестранните посетители в България са били 10,5 милиона, сега се очаква се очакват над 11,6 млн.

„Туристическият сезон тази година започна още от Великден, когато пристигнаха първите туристи от Германия и Австрия. Сега в най-големите курорти – Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена, има туристи от Германия, Великобритания, Румъния и други страни“, посочи Драганов.

Според него, селският, кулинарен, естремен, винен и всички други видове туризъм ще достигнат дял от 50%, като продуктът,който е свързан с летен морски и рекреативен туризъм ще намали своя дял. Преди 10 години той е бил 75%, миналата година беше 60 %, а тази година вече става 50%. „Нискотарифните авиокомпании, които летят до България, доведоха до това, че ние от началото на годината имаме среден ръст от 23 % на международните пристигания“, посочи той. Това дава възможност туризмът у нас да е четири сезона, а от друга страна - продуктът „културен туризъм“ да доминира в голяма част от посещенията особено, когато са извън сезона.

Проблем остава липсата на кадри. Според Драганов, страната ни е с ниска конкурентноспособност в заплащането на труда. Средната заплата в европейските страни е 1400 евро, а у нас е 320 евро.  

Работодателите, които са инвестирали в нискотарифен туристически продукт, хотели, които са сезонни те най-много страдат от гледна точка на липса на работна ръка и търсят като алтернатива наемане на работници от Украйна, Молдова, Беларус. Има интерес и към страни като Индия, Бангладеш и др., от които могат да се пазаруват работници. Проблемът обаче не е да се намерят работници отнякъде, а в заплатите. Към решаването на въпроса със заплащането трябва да се пристъпи чрез чартърни полети, извън сезон, за да може да се използва легловата база много по-добре, чрез ваучери за здравна превенция, каза още Румен Драганов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама