Стотици извиха в с. Бранище най-голямото добруджанско хоро

18:43, 28 май 17 25 844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици извиха добруджанско хоро около картата на България на стадиона в село Бранище, съобщи кметът Димитър Николов. Там днес се проведе Петата открита хоротека. В нея участваха 16 танцови клуба от областите Добрич и Силистра.

Те се представиха с програма от по 7 до 10 минути, като всеки клуб изигра по няколко танца. Най-малките участници в хоротеката бяха 5-годишните възпитаници на детска градина „Първи юни“ в село Бранище. Най-възрастните бяха 75-годишни, дошли като публика, но побързаха да се хванат на голямото хоро в края на хоротеката.

Гости на празника бяха народните представители Живко Мартинов, Даниел Петков и Йордан Йорданов, кметът на Община Добричка инж. Тошко Петков, председателят на Общинския съвет Донко Марев.

„Пазете живи народните традиции, които разкриват красотата на музикалното, певческо и танцово изкуство“, призова кметът Тошко Петков . По думите му, участниците в хоротеката са  „пазители на българщината” и „разпространители на духовна светлина”.

 

Празникът се организира, благодарение на финансиране на Община Добричка и спонсори. Той се провежда вече пета година, като ежегодно инициаторите залагат на нова идея. Миналата година участниците бяха 15 клуба, които изиграха едновременно хора в 15 кръга на стадиона.  Тази година участници и публика се хванаха заедно на най-дългото добруджанско хоро, което се изви по очертанията на картата на България в два кръга.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама