Д-р Васил Куртев разказа за околосветското си плаване на среща в Каварна

18:33, 29 май 17 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Среща-разговор с д-р Васил Куртев организира днес Община Каварна. Съграждани на мореплавателя и гости на града имаха възможността да се насладят на историята за далечни презокеански плавания, да зададат своите въпроси и поднесат своите поздравления към самотния мореплавател, съобщиха от Община Каварна. В продължение на 645 дни той измина над 26 хиляди морски мили.

Своите почит, уважение и респект към съгражданина ни изказа кметът Нина Ставрева. Думи на гордост прозвучаха и в залата от страна на присъстващи. 

Срещата, организирана и със съдействието на инициативен комитет, събра на едно място не само представители на различни институции, но и  съмишленици, приятели на д-р Куртев, хора – влюбени в морето и професиите си. Сред тях бяха капитанът  далечно плаване Тома Томов, председател на фондация „Кор Кароли” – Варна, Ангел Анегностиев – работил в БМФ, член на фондация „Кор Кароли”, Емил Кайкамджозов – член на фондация „Кор Кароли” – последовател на мореплавателя от Каварна.Присъстващите чуха интересни подробности за околосветското плаване на д-р Куртев по маршрута Босфор – Мраморно море – Дарданели – Средиземно море- Атлантически океан – Канарски острови – Сен Мартен – Санта Лучия – Панама – Тихия океан – Френска Полинезия  - на север от Австралия – Индонезия – втора половина на Индийския океан – Червено море – Средиземно море. Те изгледаха и част от филма „Затихнали ветрове”.

 

 

След това с притаен дъх слушаха страховити истории за срещи с китове и акули, за скъсани платна, за повреди и сблъскване с друг кораб.

Многократният носител  на престижни отличия обаче обобщи, че е щастлив човек и е сбъднал мечтата си.

80-годишния си рожден ден българският ветроходец от Каварна посрещна с чаша вино в Индийския океан.

На заседанието си утре предстои Общинският съвет да гласува решение за удостояване на д-р Васил Куртев със званието Почетен гражданин на Каварна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама