Керамични пластики на Христо Йонков представя галерията в Добрич

08:42, 30 май 17 25 720 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба от керамични пластики на Христо Йонков ще бъде открита от 18 часа в Художествената галерия в Добрич. Творбите на автора са вдъхновени от японската керамична традиция, от природата и архитектурата, и носят „усещането за една особена магичност и ефирност, съобщават от галерията. Този начин на работа създава една непосредственост, пластична чувствителност и същевременно достига до мощна, като присъствие и заявка форма”. Пластиките са в естествения цвят на глината, което допълва въздействието на топлина и органичност.

Керамикът Христо Йонков е един от най-изявените съвременни художници-приложници, с многобройни участия в национални и международни изложби, пленери, симпозиуми по керамика. До неотдавна името му се свързваше и със Средното художествено училище за приложни изкуства в Троян, на което той бе дългогодишен директор.

Материалът е само глина – черна, червена, бяла, без допълнителни включвания и ефекти. Близостта с натуралното е още по-осезателна, защото художникът е работил само с ръце, без помощни средства, оставяйки буквално личния си отпечатък. С пластиките в изложбата Христо Йонков излиза от утилитарното и  представя глината като материал за правене на изкуство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама