Гласуват д-р Васил Куртев да бъде Почетен гражданин на Каварна

10:44, 30 май 17 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложение за удостояване със званието Почетен гражданин на Каварна на д-р Васил Куртев ще бъде разгледано на заседанието на Общинския съвет днес, което ще се проведе от 14 часа.

Д-р Васил Куртев осъществи своята мечта, като направи околосветското плаване с яхтата си „Одесос”, изминал в продължение на 645 дни над 26 хиляди морски мили. Споделя, че в резултат на двегодишното околосветско плаване е отслабнал с 15 кг. Навсякъде по света се оправял на английски език. Сега яхтата му „Одесос” е на сухо, под нос Чиракман.

Д-р Васил Куртев е трикратен носител на престижното отличие "Кор Кароли". За първи път печели глобуса през 1982 г. за обиколка на Черно море с "Норд", вторият глобус му е връчен две години по-късно за участие в международната регата "Остар", а третият глобус взима през 2010 г. за плаване като шкипер на яхта "Бизоне", която подарява на сина си, който живее в САЩ. Тогава д-р Куртев е на 73 години.

Духа си неуморният каварненец поддържа с непрекъсната работа. Допреди няколко година непрестанно е приемал пациенти - по професия той е зъболекар. Близките му казват, че притежава изключителна воля, а сред любимите му занимания е четенето. Когато не прекосява огромните водни площи, д-р Куртев обича да излиза в морето край Каварна с лодка за риба.

Д-р Куртев очаква гости от САЩ – синът му със съпругата си и двете им деца, които живеят във Флорида.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама