31 май е подходящият ден за отказване на цигарите

11:55, 30 май 17 25 575 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С информационна и скринингова кампании Регионалната здравна инспекция в Добрич отбелязва Световния ден без тютюнопушене - 31 май, съобщиха от РЗИ.

Информационната кампания е под наслов "Тютюнопушенето - заплаха за здравето и развитието" и е насочена към различни възрастови и целеви групи от област Добрич. Тя включва интерактивни обучения -  демонстрация на пушещ макет и дебат по филма „Невидимият“ с ученици от начален и прогимназиален етап на основната образователна степен; демонстрация на апарат (Smoker lyzer) и обучения на тема „Тютюнопушенето – заплаха за здравето и развитието“ с ученици от гимназиален етап на средната образователна степен. За най-малките са осигурени образователни рисувателни книжки „Оцвети и помисли“. На гражданите са предоставени за разпространение информационни материали на регионална библиотека „Дора Габе“. Провеждат се методични срещи с медицински специалисти от направление „Детско и училищно здравеопазване” в град Добрич.

Скрининговата кампания е насочена към измерване на въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с апарат (Smoker lyzer) с изнесени кабинети в средните училища, професионални гимназии, учителски колективи и медицински специалисти на територията на Добрич, Тервел, Каварна, Балчик и Шабла.

От здравната инспекция призовават на 31 май всеки пушач да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, здравето на своите деца, близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама