Временно ще прекратим концесията на мина "Оброчище"

09:13, 05 юни 17 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Концесията на мина "Оброчище" ще бъде спряна временно от днес заради пропуснати концесионни вноски към бюджета на стойност близо 205 000 лв.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, пред БНТ.

През този период концесионерът е длъжен да изплаща трудови възнаграждения, добави Петкова.

„Това временно спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е и основание да се счита, че периодът, за който ще бъде спрян временно този договор, следва да бъде и задължително увеличен срокът на концесията. Законодателят ясно го е разписал в Закона за подземните богатства“ уточни енергийният министър.

Въздухът в мината се влошава, но миньорите продължават протеста. Те очакват властите, за да обсъдят проблемите на мината и неизплащането на пари и да се намери решение. Проверка на главна инспекция на труда показа нарушения, обещано е след 8 юни да бъдат изплатени евентуално заплатите за май. Колективният трудов договор е подписан, но не са изпълнени записаните договорености в него, завиха миньорите. Затова искат разваляне на концесията.

Със заповед на министър Петкова временно се прекратява концесията на мина Оброчище

По-късно от енергийното ведомство уточниха, че Петкова прекратява концесията за мина „Оброчище“ поради установено нарушение. Заради неизплащане на концесионното възнаграждение се спира действието на договора за предоставяне на концесия за манганови руди чрез добив от находище „Оброчище – Северозападен участък“.

През месец октомври Министерството на енергетиката е изпратило писмо до концесионера – „Евроманган“ АД за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това, към 30-ти май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв. Определя се 14 дневен срок за изплащане за задължението. Министър Петкова подчертава, че мината се наблюдава стриктно и независимо, че договорът се прекратява временно, концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.

На място в мина Оброчище е зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който ще връчи заповедта за прекратяване на концесията на представители на фирмата концесионер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама