Прокуратурата проверява спешно мина „Оброчище“

11:44, 05 юни 17 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров от вчера окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов е започнал общонадзорна проверка на мината в Оброчище. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Тази проверка се осъществява като заедно с прокуратурата действат органите на ДАНС, Областната дирекция на полицията, Държавна инспекция по труда и НАП. Проверява се спазването на законите действащи и данъчни закони и дори тези, свързани със замърсяването и опазването на околната среда от концесионера на мината.

Окръжният прокурор е казал, че е започнало разследване дали количествата манганова руда, които са добити и декларирани пред данъчните като добив и печалба съответстват на действително добитите. От 9.30 часа тази сутрин прокуратурата е вече на територията на мината, иззета е цялата счетоводна документация на фирмата концесионер и управлението на мината е блокирано до установяване на данни за престъпление. Общонадзорната проверка е една, след която, ако има нужда, ще се заведе досъдебно производство срещу концесионера.

Това е трето поред слизане на стачкуващи миньори под земята. “Опитваме се да ликвидираме последиците от един може би недобросъвестен концесионер. Ако тръгнем от началото ще стигнем до т.нар. приватизационни досиета. Нека си зададем въпроса кога е приватизирана мината и на каква сума. До колкото зная добивът от нея е твърде богат, въпреки че е декларирано че мината работи на загуба”, коментира Цацаров.

Главният прокурор засегна и темата за предсрочното освобождаване на членове от групата на “Наглите”, като заяви: “Съдебна реформа е това “Килърите” и "Наглите" да бъдат в затвора. Съдебна реформа е това те да не излизат от затвора или да не напускат местата за лишаване от свобода по този начин и да се налага едва ли не за един конкретен случай цялото общество да се надигне отново”, заяви той.

“Проблемът е в това да се прави една внимателна преценка. Това, което казвам не означава, че институтът на условното предсрочно освобождаване трябва да бъде ликвидирана, но законът изисква доказателства за поправяне и превъзпитание. А поправянето и превъзпитанието са резултат от изтърпяването на наказанието. И в учебниците пише, че наказанието има една общовъзпитателна функция за цялото общество.

Според него условното предсрочно пускане от затвора е право, но нека това право бъде получавано само от тези, които го получават. Правата на пострадалите остават на заден план. Дори, когато мислим за Страсбург, нека мислим и за жертвите, подчерта той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама