Започват засилени данъчни проверки по Северното Черноморие

12:45, 07 юни 17 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със започването на активния летен сезон в курортите Албена, Св. Константин и Елена и Златни пясъци ще бъдат изградени КПП, като на тях служителите от „Фискален контрол“ ще осъществяват денонощен контрол на движението на рискови стоки като алкохол, цигари и др.

Това става ясно на проведената за втора поредна година среща на ръководството на Териториалната дирекция на НАП във Варна с представители на туристическия бранш от Североизточна България, съобщиха от офиса на Приходната агенция в Добрич.

Темата на срещата беше организационната готовност и засилените мерки за контрол от страна на НАП по спазване на данъчно-осигурителното законодателство от работещите в туристическия сектор.

Анализ на НАП показва, че през изминалата година, когато за първи път бяха изградени такива пунктове, за 3 месеца доставчиците на курортните комплекси за внесли в бюджета 71 млн. лв. повече спрямо предходната година.

Към проверяващите екипи,  сформирани от инспекторите от отдел „Оперативни проверки“, ще се включат и публични изпълнители, които ще извършват принудително изземане на средствата на длъжници от касите на търговски обекти. Мярката за принудително изпълнение ще бъде наложена на фирми, с публични задължения, които не са погасени доброволно в указаните от закона срокове.

За предстоящия летен сезон на 2017 г.  Териториалната дирекция на НАП предвижда извършване на  ежедневни оперативни проверки с цел минимизиране нивата на риск от  неспазване на данъчното и осигурително законодателство и противодействие на опитите за извършване на данъчните и осигурителни измами. През този сезон освен големите хотели, разположени по Северното Черноморие, проверките на данъчните ще обхванат и малките обекти за настаняване на туристи, като целта е да се изсветли максимално отчитането на нощувките през активния сезон. Данни за броя на гостите и реализираните нощувки в големите хотели НАП ще получава директно от туроператорските фирми по електронен път. При установяване на неиздаване на касови бележки, касов апарат без изградена дистанционна връзка с приходната агенция или липса на фискално устройство, обектите на търговците ще бъдат запечатвани за срок до 30 дни. От началото на годината тази крайна мярка е приложена спрямо 190 обекта от обхвата на териториалната дирекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама