С награждаването на най-добрите в Балчик завърши хоровият фестивал „Черноморски звуци”

20:49, 10 юни 17 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голямата награда за цялостно представяне в Седмия хоров фестивал "Черноморски звуци" в Балчик взе "Аве музика" от Украйна. Съставът от Одеса с диригент Сергий Савенко си тръгва от Балчик с позлатената статуетка на фестивала и най-голямата парична премия. Младежите от "Аве музика" са водачи и сред смесените хорове. 
Много енергия и високо вокално майсторство демонстрира Мъжкият хор на Естонската академия на науките, който си тръгва от Балчик като победител в категория еднородни хорове и носител на специалния диплом от Съюза на българските композитори за изпълнение на българска песен от чуждестранен хор. 

 

Съставът на Яна Делирадева - хор "Детска китка" от Пловдив, и "Перпетум мобиле" от Литва, воден от Беата Кижаускиенер, си разделиха призовото място в категория "Детски и младежки състави". 
Децата на Яна Делирадева получиха диплом и парична премия от Съюза на българските композитори за изпълнението на песента "Кукери" от Филип Павлов. Ръководителката на "Детска китка" взе приз от Съюза на българските музикални и танцови дейци за диригентско майсторство. 

Специалната награда на НЧ "Паисий Хилендарски 1870" за опазване и развитие на хоровата традиция в българския фолклор отиде при хора на Ансамбъл "Гоце Делчев" от София с диригент Марек Дяков. 

Фестивалът „Черноморски звуци“ се проведе в рамките на четири дни на сцените на НЧ „Паисий Хилендарски“, Мелницата, Двореца, сцена „Мистрал“ и беше закрит тази вечер в центъра на Балчик с участието на 22 хорови състава от 10 европейски държави. Събитието, в което се включиха повече от 600 певци, бе предавано на живо през всичките фестивални дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама